Náhradní sladidla jsou potravinářskou přísadou, která má větší chuťový efekt, než-li cukr. Obvykle má také menší množství potravinové energie. Náhradní sladidla,která jsou vyrobena umělým způsobem jsou označována jako umělá sladidla. Jinak se náhradní sladidla vyrábí z přírodních látek.
Tato sladidla mají velmi malé množství kalorií. Nevýhodou je, že po jejím požití dostanete chuť k dalšímu jídlu. Výhodou je to, že nepodporují vznik zubních kazů. Umělá sladidla se občas objevují v akčních nabídkách.
Umělých sladidel se na trhu objevuje celá řada. Může se jednat o umělé sladidlo Libolo, Fan nebo třeba Kandisin. Za nízkokalorické sladidlo můžeme považovat také sladidlo Stevioleta.
Chemicky upravená sladidla mají svoje místo jak v domácnostech, tak i v potravinářském průmyslu k výrobě DIA potravin.